Zakwas na żurek

Żurek to jedna z zup , którą podajemy podczas diety oczyszczającej. Ten żurek podobnie jak barszcz czerwony robimy na bazie własnego zakwasu. Dziś powiem jak taki zakwas można zrobić.

null

Ja osobiście robię taki zakwas przez cały rok i przechowuję w lodówce. W okresie wielkanocnym gotuje na tym zakwasie , prawdziwy wysoko kaloryczny , sycący żur.
Natomiast w ciągu roku używam tego zakwasu – jako napoju do posiłku według menu opartego na diecie pani dr Dąbrowkiej . Dietę tą „dzień – po dniu ” sukcesywnie tutaj dopisuję.A żurek w diecie – robimy w ten sposób ,że do 1/4 szklanki zakwasu dodajemy wrzątek . I koniec. Bez soli , bez przypraw. Co najwyżej można dodać drobno posiekany świeży czosnek.

Sam zakwas na żurek wykonujemy następująco :
12 łyżek mąki żytniej razowej
2 ząbki czosnku
2 szklanki ciepłej , przegotowanej wody

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu – szklanym lub ceramicznym. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 4-5 dni. Następnie przelać go do czystych ,zamykanych słoików i przechowywać w lodówce .

null

Żurek

kilka grzybów suszonych
mały pęczek włoszczyzny
2 litry wody
1 listek laurowy
3 ziarenka pieprzu i 3 ziela angielskiego
majeranek, sól, pieprz
śmietana
jajka ugotowane na twardo ( 1 na osobę)

Grzyby zalać ciepłą wodą w małej miseczce .
W wodzie ugotować włoszczyznę z solą i przyprawami (ok.30 minut) .Pod koniec gotowania dodać namoczone grzyby i tą wodę w której się moczyły i gotować dalsze 15 minut włoszczyznę z grzybami .
Włoszczyznę i grzyby przepuścić przez maszynkę do mięsa albo rozdrobnic w malakserze.Połączyć z wywarem. Dodać zakwas. Uzupełnić ewentualnie wodę . Doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną.
Podawać z plastrami kiełbasy i z jajkami przekrojonymi na połówki lub ćwiartki, posypanymi majerankiem

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: