Zakwas buraczany

Specjalnie dla Haszki podaję przepis na samodzielne wykonanie zakwasu z czerwonych buraczków :

buraki

Składniki:
1 kg niedużych buraków,
kromka razowego chleba,
2 litry ciepłej przegotowanej wody

1. Buraki umyć, obrać, pokroić w plasterki i włożyć do wysokiego słoika.
2. Zalać je ciepłą wodą, na wierzchu położyć kromkę chleba i odstawić nakryte gazą na kilka dni w ciepłe miejsce (około 16°C).
3. Kiedy barszcz jest dość kwaśny, przelać go do czystych, najlepiej wygotowanych, słoików lub do szczelnie zamykanych butelek. Kwas buraczany można przechowywać w lodówce kilkanaście dni.

About these ads

12 odpowiedzi na „Zakwas buraczany

  1. haszka pisze:

    A ja do mojego dodaje jeszcze 2-4 ząbki czosnku i ze 2-3 liście swieżej kapustki pokrojonej.i 2 kromki chlebka razowego wysuszonego na dno….a do wody daje lyżkę cukru i łyżkę soli kamiennej?taki dostalam przepis../..myślę,że jest może ciut inny w samku od Twojego..ale tak czy siak jest dobry i daje się pić….no i ja go teraz pije codziennie..

  2. Grażyna pisze:

    Spróbuję Haszko wedlug Twojego przepisu. A kapusta jaka ? Bo teraz jest w sprzedaży tzak zwana młoda kapusta. To taka może być ?

  3. haszka55 pisze:

    Tak Grażynko młodej teraz dodaje..2 lub 3 liście pokroić i dorzucić też na dno…a na to wszystko pokrojone buraczki i już 3 dnia pije….potem tak jak TY zlewam i wstawiam do lodówki.

  4. dyrektor pisze:

    Świetny i prosty przepis na zakwas z buraków – czy można taki zakwas wykorzystać jakoś do zrobienia barszczu? Gdzieś chyba kiedyś czytałem, że barszcz powinien być robiony na takim zakwasie. Czy ktoś może wie więcej na ten temat? Pozdrawiam!

  5. Grażyna pisze:

    Ten zakwas jak najbardziej stanowi świetną bazę do barszczu gotowanego tradycyjnie. Wiadomo ,że najbardziej smakuje barszczyk wigilijny – i ten zakwas na tydzień przed wigilią trzeba przygotować.
    Inny przepis na barszyk podała Haszka – i na pewno go tutaj dodam- w części „Przepisy”

  6. sonia pisze:

    ….a ja dodaję jeszcze kilka listków laurowych i kilka ziarenek pieprzu
    (plus ziele angielskie)
    ale TO już chyba nie TA dieta,natomiast smakuje ….bardzo
    Uwaga: dużo daje czosnek,natomiast liscie kapusty,TO coś nowego:-)
    spróbuję….
    a TO już MOJE Panie
    krok….do BORSZCZU…….znajetie eto…?

  7. Grażyna pisze:

    niet Sonieczka BORSZCZ ??….szto eto takoje ?? Gawari… :-)

  8. krysta pisze:

    Ja kiszę barszcz z warzywami, mianowicie umyte, obrane i pokrojone w cienkie plastry 2 części buraków i po jednej części marchew, pietruszka, seler, czosnek smak wspaniały a do tego bogactwo witamin i minerałów.By szybciej ukisić dodaję kromkę chleba razowego

  9. Grażyna pisze:

    Krysta przy najbliższym kiszeniu buraków na pewno wypróbuję Twój przepis. Dziękuję.

  10. Bujka3 pisze:

    Ten przepis na zakwas buraczany był mi akurat potrzebny Bardzo Wam dziękuję Będę go przygotowywać na święta Wielkanocne Wszystkie uwagi wykorzystam

  11. zakwas buraczany pisze:

    zrobiłam zakwas z buraków i po trzech dniach pojawiła się pleśń, czy wie ktoś dlaczgo?

  12. Grażyna pisze:

    Musi być wyparzony słoik. Czasem oprócz kromki razowego chleba dodajemy czosnek. Ten zakwas nie powinien stać w zbyt ciepłym miejscu.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: